28 March, 2012

Learn Japanese Language - Intro

Assalamualaikum.. Ohayougozaimas..(selamat pagi laa..) First step pembukaan blog aku hari ini, aku mulakan dengan pembelajaran bahasa jepun memandangkan aku rajin melayan cerita anime² nie.. aku pon mula tertarik nak memahami bahasa jepun.. (mana taw kot² ada hati nak pi jepun x payah aku nak pi khusus bahasa jepun kan..) Kepada kekawan atau blogger² yang menyinggah blog aku boleh laa belajar bahasa jepun dengan aku.. Kalau ada yang expert dalam bahasa jepun pon boleh laa share sama².. (tak elok kedekut² ilmu..) Ok..

First of lessons, bahasa jepun ada 3 jenis huruf iaitu:
1) Hiragana
2) Katakana
3) Kanji

Hiragana biasanya digunakan dalam bahasa jepun.. Kadang² tuu, Hiragana akan digunakan untuk menterjemahkan sebutan bagi huruf² kanji yang dipanggil sebagai furigana..

contoh huruf2 haragana

Katakana pulak digunakan untuk bahasa asing contoh nak tulis nama kita.. kebanyakan dalam bahasa jepun selalunya guna huruf katakana.. (kalau korang pakai translate Google pergi ke Japanese, banyak huruf² katakana dari Hiragana..)
contoh huruf2 katakana

Kanji pula huruf yang sentiasa digunakan oleh orang² jepun.. Huruf kanji serupa dalam bahasa cina.. Dan ianya terdiri daripada beribu-ribu huruf.. Kanji jugak perlu mengambil masa yang lama untuk mahir dalam menyebut huruf2 tersebut dan juga kena banyak menghafal. (ohh.. aku x mampu nak hafal huruf² Kanji.. Katakana dengan Higarana pon dah pening kepala..)

Perbualan biasa kita dengar

01. ohayougozaimas - selamat pagi
02. konnchiwa - selamat tengahari
03. konbanwa - selamat malam
04. oyasuminasai - selamat malam (diucapkan sebelum tidur)
05. tadaima - saya sudah balik
06. okaerinasai - selamat pulang
07. itadakimasu - diucapkan sebelum makan
08. gochisousamadeshita - diucapkan selepas makan
09. irasshaimase - selamat datang
10. ittekimasu - saya pegi dulu dan akan pulang
11. wakarimasu - saya faham
12. wakarimasen - saya tak faham

ok.. sampai sini sahaja lessons japanese language.. and we will be continue new lessons about family..
sekian..

1 comments:

ezzyra said...

menarik2...azi pon suka belajar bhasa jepun ni...teringin nak ambik subjek wajib jepun..

Post a Comment