19 May, 2012

Betta Fish : New Arrival (Salamander, Red Gold Dragon, Gold)

Salam semua.. Hari ini sangat² laa best..  Kerja aku tido je.. (tido sampai berpeluh².. panas betul hari nie..) dah x tahu nak buat apa.. online macam dah bosan jaa.. (balik² bukak blog dengan FB aje..) Tapi hari nie aku nak post new family in da room.. (room laa.. sebab dok kat hostel lagi nie.. kalo rumah aku baru laa home sweet home..) Sekarang aku ada 5 ikan betta baru sampai dari ladang.. (saya memang suka bela² ikan nie..) jadi aku letak picture ikan baru aku snap nie haa..

 2 ekor ikan kat atas nie jantan.. belah kanan tuu ikan betta jenis salamander.. warna pada badan ikan nie nak merah jambu sikit.. tapi bila kena cahaya atau lampu sisik ikan nie nak ke warna purple.. yang belah kiri pula ikan betta red gold dragon.. sisik badan ikan nie nak warna emas² dan ekor dengan sirip ikan pula warna merah.. ikan nie sangat cantik bila kena cahaya..

Yang 3 ekor dalam picture nie pula adalah betina.. Kiri tuu jenis red gold dragon, dan kanan pula jenis salamander.. sama macam jantan cuma shape pada ekor dengan sirip ja berbeza sikit.. (lagi pon aku beli pair dengan jantan..) Ok yang tengah tuu ikan betta jenis gold.. brader tuu bagi aku extra sebab kalo breed dengan ikan gold ni nanti, anak² ikan nanti mesti cantik dan sisiknya nampak kilat.. (thank you laa bro..) 


Amacam..?? Cantik x ikan saya tuu.. Sorry laa kalo x nampak tuu lagi pon aku pakai kamera digital jaa.. (nak beli kamera DSLR x mampu..) ikan nie baru berusia 2 bulan dan masih perlu penjagaan yang rapi.. (biasa la tuu.. baby lagi..) Dan untuk pengetahuan korang, ikan betta yang aku beli tuu sebenarnya sangat rare dan mahal (seekor sahaja pon dekat rm40 keatas) tapi saya selalu deal dengan brader nie, dapat laa diskaun sikit.. Apa² pon thanks to him.. Kepada sesiapa yang minat ikan betta macam aku nie nanti boleh saya kenalkan kat dia.. (sangat sporting n' banyak info pasal ikan betta nie..) Ok laa.. sambung main game pulak.. malam satg nak tengok final UEFA Champion League.. (nak tengok game Kelantan lawan Sime Darby pon x da kaitan dengan aku.. lagipon aku bukan orang Kelantan..) Hehe..!!

Sekian..

12 comments:

Isha Sams said...

ehh , kat ruma kite pun ada lahh . haha . warna merah jugak . poksu kite jual . rm10 je satu . haha :D

gadis oren said...

ooo minat ikan ekk ? buat goreng sambal sedap tuu . hihihi . gurau jerr .

eZmALiZa said...

saya kalau bela ikan, mesti mati taw :(

ezzyra said...

wah dah ade 5 ekor..heee..

#xde dah word 2.

Skylar said...

Dah pernah bela, then mati sebab sakit! Lol..

Khazman88 said...

ikan sekilau ke?

Lily said...

Dah lama tak bela ikan. Mesti cantik bila ikan tu dh besar kan?

acik teyha said...

kalau dah minat ikan ape pun boleh..sy tak boleh bela ikan..komfem mati.

Rafflesia™ said...

ikan ni..:) suke tengok sebab warna warni.. hihihi

♥ Cik EylaDiLLa ♥ said...

bole tahan harge nye yer..
wahhhhhh geram gler ngn ikan salamander merah jambu tu cantik sangat color nye..

Kesuma Angsana said...

Dulu cik hubby pun mint bela ikan laga ni siap susun penuh kat dinding bilik mcm deco lak tapi skang semua dah xde hobi dah tukar ke lain lak

Syed Salleh said...

style betul ikan

(http://syedsalleh.blogspot.com/)

Post a Comment