11 May, 2012

Betta Fish : Solution Jika Mata Ikan Bengkak

Assalamualaikum semua.. hehe..!! hari nie sempat aku update blog.. (yela.. cuti minggu sabtu ahad kan, sempat laa nak update macam² kan.. hehe..!) Ok..!! walaupon aku dah x tahu nak update apa, jadi aku nak share sikit kes pasal ikan kesayangan aku nie haa.. (nahh.. kes pe lak nie..) Mata kita kalau sakit atau bengkak, selalunya korang titiskan eyemo atau ubat mata kan..? tapi kalo ikan mata bengkak atau sakit, macam mana pulak ye..?? (member aku kata buh 'Eyemo' kat ikan tuu.. genius sungguh..) 2 hari lepas, ikan aku tetiba matanya bengkak sebelah.. (Aduhh.. kalo ikan, macam mana aku nak ubat nie..)

Setelah dikaji dan diselidik oleh pakar² dan sifu² lain, rupa²nya ikan aku nie sakit kes pH airnya x stabil dan keadaan air dalam aquarium dah tercemar.. (kes x tukar air laa nie..) So, ikan betta aku nie terpaksa di quanritin kat bekas lain laa.. (macam mana aku nak buat..??) 1st korang cari air sungai atau tali air yang bersih (keruh pon xpe..) kemudian, korang cari daun ketapang kering banyak².. (daun kering pon ok jaa..) masukkan ke dalam bekas yang berisi air sungai tuu haa.. Pastu, biarkan ikan tuu di dalam bekas tadi selama 2 hari.. Nanti korang tengok laa hasilnya..
Ikan aku yang nie laa yang sakit.. Tapi hat nie dah elok dah sebab diquaritinkan.. Sudah 2 hari lebih.. (tengok bekas die pon korang taw dah macam mana kan..)

Disebabkan aku x mahu kes nie berulang lagi kat ikan² kesayangan aku nie.. aku pon pergi laa ke pet shop tadi beli anti klorin dengan ubat khas ikan betta nie haa.. (sayang sungguh ikan die nie ye..) Cukup mudah laa nak jaga hidupan akuatik nie kan.. aku pon selalu bertanya pada orang² lama yang kecimpung dalam pembelaan ikan nie.. (dulu aku bela sampai 20 ekor, x pernah pon kena penyakit nie.. 1st time kot..) Dengan adanya ubat nie, maka dengan senang hatilah aku ambik air dari bilik air je.. (yela dah beli ubat anti klorin nie, settle masalah..) 
 Hat nie laa ubat² aku baru beli tuu.. Botol kuning anti klorin dan botol hijau kecik tuu pulak ubat ikan laga.. (botol kecik tuu mahal kot ubat die..)

Selepas air di salin.. (jernih je air die kan..)

Hehe..!! Apa² info yang aku dapat nie, aku share laa kat korang semua kan.. Mana laa tahu kalo² ikan korang kena penyakit macam ikan aku nie haa.. At least, tahu jugak cara² nak mengubatinya kan.. Dan korang jangan laa ingat ikan kalo sakit jaa dah kata nak mati.. Jangan pikir macam tuu, kita try buat yang terbaik untuk selamatkannya.. Kalo manusia boleh diselamatkan.. x kan dengan haiwan pon x boleh.. Apa pon selamat hari jumaat ye..

Sekian..

6 comments:

SaddLone said...

baiknya tuan ikan ni kan, aku tak penah lagi tengok ikan mata bengkak mybe sebab seumur hidup tak penah amek ikan jadi pet..kehkeh

Camy Alya said...

apsal aku tak pena dengar pasal ikan betta ni ek?

kaishin said...

anti klorin tu kena bubuh ikut sukatan dia kan tak boleh main bubuh je..

johari said...

ikan mcmtu kena jaga elok2.bkn mcm ikan puyu yg taham lasak..singgah sini ye.nt follow ok.

Yana Libra said...

ooo..peminat ikan ye~ :)

Nor Izadah Rosli said...

Ikan saya pun matanya bengkak..kesian ikan tu..

Post a Comment