27 April, 2012

Lawak Ke: Made in Japan

Hahaha..! Assalamualaikum semua.. Sejak dua menjak nie aku rasa senang hati betul bila dapat tempat praktikal nie.. (walaupon masa yang sama tekanan x dapat jawab test dengan jayanya.. hampeh toi..) Mana taknya, hantar punya hantar resume, company yang aku apply semua nak budak last year.. (apa..?? ingat budak tahun tiga x leh wat praktikal ka..?? Opppss..) Relekz².. Tenang².. (ambik nafas jap.. Fuuuhh..!!) Alhamdulillah juga laa..Pasnie x ada laa nak serabut² kepala dah pasal temapt nak praktikal nie.. Boleh laa pas nie teman fokus kat study pulak yek.. (kat blog pon jangan di lupakan pulak..) Hehe..! Ok laa, aku pon xtaw nak update apa kat post aku nie.. Selalu dok cerita pasal bahasa jepun jaa kan..?? x apa, hari nie teman nak cerita barangan jepun pulak.. (padahal cerita nie sudah lama, tapi x apa kan.. kita flashback balik cerita tuu.. kalo yang dah baca tuu abaikan..)
Pada satu hari, seorang pelancong jepun datang ke Malaysia dan menaiki sebuah teksi untuk pergi ke tempat dia nak di tuju.. (kat mana teman xtaw laa..)

Pemandu teksi : Yes sir, where are going to..?? KLCC..?? Sunway Piramid..?? or Shah Alam..??
Pelancong Jepun : Go to Shah Alam please..

Tetiba ada sebuah kereta memotong teksi dengan laju lalu si pelancong yang menumpang teksi tersebut senyum sambil berkata..
"Ohh.. Skyline GTR Nissan.. very fast.."

Dalam perjalan tuu, tetiba ada sebuah kereta memotong teksi dengan laju hampir nyaris berlaku kemalanagan tapi si pelancong pula masih tersenyum bangga lalu berkata..
"Ohh.. Toyota AE90..  very fast.."

Pemandu teksi nie terasa geram dengan sakit hati pulak dengan perangai si pelancong nie.. tetiba ada pulak kereta datang mempotong teksi tuu sekali lagi.. si pelancong pon bagitaw laa pada pemandu teksi tuu..
"You see, It's Mitsubishi Evo 10.. this car is very fast..."

Pemandu teksi pon wat indah x indah je dengan si pelancong tuu.. Setelah sampai destinasi yang di tuju.. Si pelancong pon bertanya..
Pelancong Jepun : So, how much..?
Pemandu Teksi : Owhh.. RM160 only..
Pelancong Jepun : Whattt..?? How did I pay this if you got slow driven it..??

Pemandu teksi tuu pon tunjuk jari penujuk pada meter teksi tuu sambil berkata..
"Owhh.. Argometer.. very fast.."


Haha..! Korang mesti heran kenapa pemandu teksi tuu tunjuk meter teksi dalam kereta tuu kan..?? yela laa.. dah kereta² yang di puji oleh pelancong jepun tuu semua buatan jepun.. So, argometer tuu pon buat jepun gak.. jepun suka buat design yang fast n' furious.. hehe..!! (kalo masih blur² otak anda, anda masih dalam proses pemahaman.. haha..!!) 

Ok laa, yang nie jee teman nak update.. Lepas nie kita teruskan lessons bahasa jepun seperti biasa ok.. Setiap hari Rabu aku akan post tutorial bahasa jepun.. (lagi pon ramai dah dok masuk blog teman usha² bahasa jepun jaa..) hehe..!! Jumpa lagi ye.. janee..

P/S : Jikalau anda seorang pemandu teksi, tolong jangan tiru petikan kat atas tuu pulak.. karang x pasal² pelancong asing anggap rakyat Malysia x sporting.. Jangan amal ye.. Hehe..!
Sekian..

3 comments:

jaakechik said...

hehehe....kan dah terkena!

ezzyra said...

wah best la dh dpt tmpat LI...aku ni masih tertunggu2 lagi...huhuhu

Albenz said...

Pelancong tue mesti dah biasa tengok kereta laju2 kat tmpt dia..hehehee

Selamat berpraktikal...

Post a Comment