04 April, 2012

Learn Japanese Language - Family (kazoku)

Assalamualaikum.. Ohaiyo tomodashi blogger.. (selamat pagi kengkawan blogger..) Macam mana keadaan keluarga anda..?? sihat..?? kalau x sihat tuu cepat² laa pergi hospital atau klinik berdekatan ye..(ambil berat nie.. hehe..!!) Ok hari nie mesti laju jaa tangan nak buka blog aku kan.. Dah x sabar nak learning new lessons nie.. (aku pulak yang semangat update.. haha..)

ok kat sini aku nak bagitahu bahawasanya untuk panggilan keluarga ada dua iaitu keluarga sendiri dan keluarga orang lain.. (ye la.. keluarga aku,keluarga aku laa.. x kan keluarga korang, keluarga aku kot.. lain laa aku kawen.. da la keluarga korang.. haha..!!)

Ini untuk keluarga sendiri..
01. sofu - datuk
02. soba - nenek
03. chichi - ayah
04. haha - mak
05. ane - kakak
06. ani - abang
07. imouto - adik perempuan
08. otouto - adik lelaki

Ini pula untuk keluarga orang lain..
01. ojii-san - datuk / pak cik
02. obaa-san - nenek / mak cik
03. otou-san - ayah
04. okaa-san - mak
05. onee-san - kakak
06. onii-san - abang
07. imouto-san - adik perempuan
08. otouto-san - adik lelaki

Ini pula adalah tambahan dalam ahli family..
watashi - saya
otoko, dansei - lelaki dewasa
onna, josei - perempuan dewasa
shinshi - jejaka
shukujo, fujin - gadis
otoko no ko - budak lelaki
onna no ko - budak perempuan
kodomo - kanak2
aniki - abang sulung
ane - kakak sulung
mago - cucu
itoko - sepupu
oi - anak sedara lelaki
mei - anak sedara perempuan
yoshi - anak angkat
koji - anak yatim
otokoyamome - duda
mibo'jin - janda / balu

panggilan -san di belakang tuu merujuk kepada orang dewasa seperti cik/encik/puan/tuan.. manakala panggilan -chan pula merujuk kepada kanak².. (pernah tengok cerita karton shinchan x, nama budak tuu shin.. chan tu budak².. kes tuu cerita budak sampai sekarang x habis² tuu.. haha..!!)

Habis sudah penerangan bab keluargaan.. Kalau ada apa² penambahan bagitahu laa ye.. Al-maklum laa.. Saya pon bukan terer pon dalam bahasa jepun nie.. Sekadar ambik tahu je.. Ok, Selamat belajar..

AIR YANG DI CINCANG, TAK AKAN PUTUS.. SEJAUH MANA KITA BERADA HUBUNGAN KELUARGA TETAP ADA

Sekian..

3 comments:

dear yayah said...

nt wat la lesson korean knguage lak.. hehe.. thnks 4 the info :)

vincenzo carlone said...

nice :-) http://www.gerns-simple.blogspot.com

Harun Ar said...

Info menarik...
Saya dapat belajar bahasa Jepang di sini.....
Ohya saya follow blog mu ya.... mohon follow balik
Terima kasih

Post a Comment