12 April, 2012

Learn Japanese Language - Number (Kazu)

Assalamualaikum dan selamat tengahari.. Dah makan belum..?? Kalo belum pi laa cari makan dulu.. (tuan punya blog pon dok tunggu makanan x sampai² lagi nie.. adoii..) Haaa, macam mana dengan lessons lepas.. Mesti dah taw pasal family dalam bahasa jepun kan.. (tah² pekena family diorang + member² pe..) hehe..!! Ok laa, hari nie kita buka buku baru pulak.. Kali nie kita learn nombor² dalam sebutan bahasa jepun.. Sebelum tuu korang pernah tengok cerita anime naruto x..?? (bohong kalau kata x tengok sebab cite naruto top 5 kot..) Korang mesti perasan @ terdengar sebutan kyubi, ichibi, jinchirukki.. Mesti x taw maksud die kan.. (kesian sangat bagitaw laa..)
kyubi - ekor sembilan
ichibi - ekor satu
jinchirukki - manusia korban

Ok.. Kali kita mulakan dengan Nombor² 'Sa' dalam bahasa jepun..
1 = ichi 6 = roku
2 = ni 7 = nana/shichi
3 = san 8 = hachi
4 = yong/shi 9 = kyu/ku
5 = go 10 = juu

Apabila nombor sudah memasuki per'puluh'an.. Ini laa sebutannya..
11 = juu-ichi 16 = juu-roku
12 = juu-ni 17 = juu-nana/juu-shichi
13 = juu-san 18 = juu-hachi
14 = ju-yong/ju-shi 19 = juu-kyu/juu-ku
15 = juu-go 20 = ni-juu


30 = san-juu 32 = san-juu-ni
80 = hachi-juu 85 = hachi-juu-go

Jikalau nombor² sudah memasuki ratusan.. Ini pulak sebutan dia..
100 = hyaku 183 = hyaku-hachi-juu-san
500 = go-hyaku 567 = go-hyaku-roku-juu-shichi/nana
900 = kyuu-hyaku 990 = kyu-hyaku-kyu-juu


Huh..!! ini pula tambahan untuk berkaitan dengan nombor² @ operasi² dalam matematik..

su = digit
tan'i = decimal
sansu = arithmetik
daisu = algebra
kakuritsu = probabiliti
bekutoru = vektor
tokei = statistik
gyoretsu = matrik
taisu = algorithm
shiki = formula
tasu, kuwaeru = tambah
hiku = tolak
kakeru = darab
waru = bahagi
gokei = jumlah
heiken = purata
keisan = pengiraan
ten = point
hoteishiki = persamaan

Fuuuh..! nie je kot yang kawan ingat.. (da banyak lagi tuu.. hehe..!!) Dengan lessons nie leh laa kira² guna bahasa jepun, senang kan.. Macam bahasa melayu dengan bahasa english jaa.. (padahal english pon main hentam keromo jaa..) Ok laa, nak ambik angin bercuti bersama kawan².. (nak guna cuti mid sem sepenuhnya dengan aktiviti riadah je nie.. hehe..) Jumpa lagi lessons untuk minggu depan ya..

Sekian..

5 comments:

Cahaya Qaseh said...

belajar bahase jepun.. heee~~ ^^,

izan mama mia said...

dtg belajar bahasa jepun kat sini..best

[PCL] said...

penah keja kilang Jepun dulu..memang bole ckp nihongo...

Nurul Aisyah said...

love it...leh saya amik letak kat blog? tp nnt sy kredit kat blog ni...

ZieRa said...

lebih kurang dgn mandarin la.. no lebih 10 dia akan jadi 10-1 10-2...... heheh.. =D

Post a Comment