18 April, 2012

Learn Japanese Language - Hari (Kyou)

Assalamualaikum korang² semua.. ohaiyo minna-san.. walaupon aku hari nie agak buzy for this week tapi sempat laa aku mengajar korang bahasa jepun nie ek.. (poyo nyer mamat nie.. sekarang nak test pon dan lagi update blog.. teruk²..) Ok, hari nie aku buka buku baru dan belajar minggu, hari, dan masa.. (sedang fokus cari maklumat)

Tahukah korang hari² di jepun mempunyai makna yang tersendiri dan merujuk kepada alam semulajadi.. (wow..!! kes tuu hybrid jee orang jepun nie..)
Getsyoubi - Isnin [月 - Bulan]
Kayoubi - Selasa [火 - Api]
Suiyoubi - Rabu [水 - Air]
Mokuyoubi - Khamis [木 - Pokok / Kayu]
Kiyoubi - Jumaat [金 - Emas]
Doyoubi - Sabtu [土 - Kotor]
Nichiyoubi - Ahad [日 - Matahari]

Ini pula untuk bulan² tahunan.. bukan pergi ke bulan ye.. bulan senang je kita nak tahu.. masih ingat lagi nombor² dalam bahasa jepun..?? (kalo x ingat pi buka minggu² sebelum yang ceq post hari tu ye..) so, korang just set nombor² hanya tambahan 'gatsu' aje.. contoh macam kat bawah nie haa..
Ichigatsu - Januari
Nigatsu - Febuari
Sangatsu - Mac
Shingatsu - April
Juunigatsu - Disember

sekarang masa.. orang kata masa itu emas.. kita belajaq macamana nak jaga masa.. Hehe..!!
Pukul 1 - Ichiji
Pukul 3 - Sanji
Pukul 2.30 - Nijihan ['han' bermaksud setengah]
pukul 2.45 - Niji yonjuugo-fun ['fun' bermaksud minit]

Ok.. Yang nie adalah tambahan hari..
Ashita - Esok
Kinou - Semalam
Ototoi - Kelmarin
Kesa - Pagi Hari
Konban - Petang hari
Ima - Sekarang

Emm.. sampai sini je laa ceq ajaq noo.. kalo ada tambahan leh laa korang comment kat bawah nie.. Ok la, dah time bukak buku nie.. esok kawan dah ada test.. (mati².. kalau soalan objektif boleh aku tembak².. soalan teori nie mana da tembak².. huu..!!) nanti kita sambung lagi ye.. janne..

Sekian..

6 comments:

izan mama mia said...

kena sll dtg ni..nnt panddai boleh ler cakap..hihihi

Aida Omar said...

wah!! best2 kena selalu dtg blog awak nie. hehe..

*first time dtg balas kunjungan dan follow blog awk :)

Chenta Eyfa Najibrz said...

Salam Kiyoubi (Jumaat)..singgah cni sebagai folowez yg ke 99.Hv A Nc Day

Dakara said...

nihon?? atashi mo suki desu :D

xreti sangat tapi memang minat jepun, hehee

zirah said...

post banyak2 lagi yerr..saya nak beljar~

Harun Ar said...

Wah saya paling susah kalo bahasa Jepang....

Post a Comment